Tästä on puhuttu paljon mm. LinkedIn:in puolella, ja syystäkin!
Joidenkin mielestä copywriter ja sisällöntuottaja ovat nykyään käytännössä sama asia.
Ja monella tapaa niin onkin – nykyään sisällöntuottajan on ymmärrettävä miten ostajan käyttäytymiseen vaikutetaan, ja copywriterin on ymmärrettävä myös myyntisivua pidempiä polkuja kohti myyntiä.
Silti mielestäni näiden kahden veijarin erottelu on varsin helppoa.
Yksinkertaisesti: copywriterilla on vastuu vaikuttaa suoraan myyntiin!
Ei toki 100.00% myyntivastuu, koska markkinoinnissa on aina monia muuttujia (liikenteen laatu ja määrä, prospektien valmiustaso yms.), mutta yksinkertaistettuna:
Copywriterin todellinen tehtävä on saada asiakkaissa aikaan toimintaa.
Eli käytännössä joko tuottaa bisnekselle liidejä tai myyntiä. Siinä kaikki!
Eli joko nimi listalle tai rahaa tilille.
Loppujen lopuksi nämä ovat ne merkittävimmät mittarit markkinoinnissa ja myynnissä… joiden keskinäinen raja alkaa jo muutenkin kovasti hämärtyä.
Sisältökirjoittajakin toki pyrkii myynnillisyyteen, ja puhumaan taustalla olevan organisaation ja sen tarjooman puolesta… mutta hieman epäsuoremmalla tavalla.
Ja some-copywriterien vähitellen kasvava ammattikunta alkaa sekin hämärtää entisestään rajoja (ja näitä ei muuten Suomessa ole vielä nähtykään!).
Copywriting myös muuntaa hieman muotoaan riippuen siitä missä sitä käytetään:
- Facebook-mainoksessa – lyhyttä ja nasevaa huomion herättelyä
- Myyntisivulla – pitkää ja suoraan myyntiin konvertoivaa
- Tuotekuvauksessa – nopeassa tahdissa houkuttelevaa ja hyödyt kertovaa
- Myyntiä pohjustavassa artikkelissa – ”käytännön kautta keittiöön”
- Sähköpostissa – henkilökohtaista ja toisinaan suoraviivaista
- Videoskriptissä – puhekielistä, soljuvaa, etupainotteista tarinointia
- Webinaariskriptissä – rakenteistettua, persoonaan sovitettua, pitkää kaavaa…
…ja niin edelleen.
Ja totta puhuen myös copy-bisneksessä käväistään aika ajoin sisältömarkkinoinnin puolella nuuhkimassa, etenkin verkkokaupan maailmassa.
Summaten:
Lopulta kyse on siitä, että miten parhaiten palvellaan myyntiä, palvellaan asiakkaan tarpeita, tuodaan oikeita tuotteita ja ratkaisuja eteen oikealla tavalla, oikea-aikaisesti…
Joskus se tarkoittaa sisältöjen hinkkaamista myyntiä palvelemaan muotoon, joskus mennään suoraan myynti-copyn puolelle ja ohjaillaan asiakasta kohti autuaimpia vesiä.
Joten annetaan sisältöjen, copywritingin sekä suoran myynnin eri muodoissaan elää iloisesti keskenään, ja pidetään se asiakas keskiössä niin jatkossakin takuulla kassakone laulaa korkealla oktaavilla. 🙂 Jos haluat osaavaa ja mitattavaa myynninedistämistä copywritingin keinoin, ota yhteyttä niin jutellaan tuottosuhteet kohdilleen!