Miten copywriter ansaitsee palkkansa

Miten vapaa copywriter ansaitsee rahansa?

Hellou ystävä, tuttu tai muuten vain apajille eksynyt!

Edellisessä artikkelissa availin hieman sitä puolta, miltä vapaan copywriterin elämä voi näyttää.

Joidenkin mielestä siinä oli todella mielenkiintoista maailmankuvaa ja tuskin malttaa odottaa kuulla jatkoa… ja toisten mielestä nyt Tunkelo kukkoilee ja paukuttelee henkseleitä ihan kympillä. 🙂

No siitä ei todellakaan ole kyse.

Tie tähän pisteeseen on nimittäin ollut kohdallani pitkä ja kulmikkailla kivillä vuorattu, joten samalle tielle haikailevia haluan lähinnä kannustaa kertomalla, että sitä kuuluisaa upsidea löytyy myös, sen kovan työn vastineeksi!

Mutta nyt päivän aiheeseen:

 

Miten vapaa copywriter sitten ansaitsee palkkansa – mistä virroista se  koostuu?

Vapaa copywriter on todellisuudessa usein varsinainen markkinoinnin moniottelija.

Sillä sitä myyvän kirjoittamisen (ja ajattelun) jaloa taitoa tarvitaan käytännössä aivan kaikessa mitä markkinoinnissa tehdään.

Mutta yksinkertaistamisen vuoksi, jaotellaan vapaan copywriterin tulonlähteet kolmeen pääkategoriaan.

1. Asiakkaille kirjoitettava copy

Ensimmäisenä copywriterista tulee joillekin mieleen mainostoimistossa jotain näppärää tv-mainosfilmiä värkkäävä hipsteri, baskeri vinossa ja kahvikuppi molemmissa käsissä.

No, tästähän ei ylipäätään ole nyt kyse kun puhutaan suora-copysta, jolla on tarkoitus tehdä suoraan myyntiä eikä vain rakentaa jotain mielikuvaa tai brändiä ikuisesti.

Ja siinä pohjimmiltaan ainut syy, miksi kukaan asiakas haluaa maksaa copywriterille.

Halutaan joko reippaasti lisää myyntiä nykyiseen liiketoimintaan tai varmistaa, että uuden lanseeraus tuottaa mahdollisimman kovalla tuottosuhteella.

Silloin vapaan copywriterin puhelin pärähtää soimaan ja yleensä on jo valmiiksi kiire. 🙂

Minkälaisista tulovirroista sitten puhutaan asiakastöiden suhteen?

Miten copywriter ansaitsee
Keskittynyt Copywriter työntouhussa

No, paljastamatta liikesalaisuuksia sen enempää, yhden perusteellisen myyntikirjeen kirjoittaminen tarkoittaa yleensä reipasta nelinumeroista lukua kerralla – ja jos on isompi paketti kyseessä esim. lanseeraukseen, mennään helposti viisinumeroisen puolelle.

Joten osaava copywriter voi toki ansaita pienelläkin asiakasmäärällä ihan mukavasti…

Mutta ennen kuin alat laskeskella mahdollisia ruusuisia tulokuvioita itsellesi, ota huomioon, että mitä isomman paketin otat työstöön… sitä enemmän edessä on työtä, oman tekemisen hallintaa, ja myöskin väistämättä stressiä.

Toisekseen, sinun on täytynyt luoda itsellesi asema, jossa asiakkaasi tietävät jo referenssien kautta, että tähän tekijään voi luottaa ja hänen tekemänsä copy todistetusti toimii.

Lyhyesti lueteltuna joitakin asiakastöihin luettavia copywriterin tulonlähteitä ovat:

  • Pitkän myyntikirjeen kirjoittaminen valmiille tuotteelle, esim. tuotelanseerauksiin
  • Myyvän videon skriptaaminen – esim. promootioihin tai jatkuvaan palvelumyyntiin
  • Sähköpostipromootioiden ja -sarjojen kirjoittaminen
  • Erilaisten mainosten suunnittelu ja toteutus (Facebook, Google, Pinterest, jne.)
  • Laskeutumissivujen kirjoitus mainosten kannattavuuden varmistamiseksi
  • Copy-kritiikit ja tuunaukset asiakkaan valmiiseen copyyn
  • Konversiotestaus copy edellä…

…ja PALJON muuta mistä voin kertoa joskus toiste…

Tietysti jotta näitä töitä saa, sinulla pitää olla paitsi taidot ja uskottavuus kunnossa, tarvitset myös käytännön taitoja mm. asiakashankintaan, tarjousten tekemiseen ja hinnoitteluun sekä asiakkuuden hallintaan.

Ikävä kyllä mitään näistä taidoista ei Suomessa opeteta oikein missään… vielä! 

2. Omille tuotteille kirjoitettava copy

Tämän itse asiassa kuuluisi useimpien copywriterien kohdalla olla se asia numero yksi – saada onnistumisen kokemuksia ensin omien tuotteiden myynnissä, ja siitä saadun kokemuksen ja itseluottamuksen turvin voi alkaa tarjota myös muille palveluitaan.

Siitä aloitin myös itse, ja ensimmäiset myynnit sain ensin verkkokaupan puolella missä olin hyvinvointialan kaupassa osakkaana – ja seuraavaksi e-kirjasta, jonka lisensoin menestyneeltä kirjoittajalta markkinoitavaksi tulonjakodiilillä.

Omilla tuotteilla tarkoitan sitä, että todella astut jollekin tietylle markkinalle ja laitat kaiken markkinointitietosi testiin.

Pystytkö astumaan esim. finanssialan, hyvinvointialan tai taidealan areenalle, ottamaan paikkasi siellä ja myymään onnistuneesti jotain tuotetta päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen?

Tai ylipäätään ottamaan jonkin tuotteen, ja aikaansaamaan myyntiä sille tyhjästä esim. kumppanuusmarkkinoijana? Siinä on erinomainen paikka testata omia copywriterin taitoja!

 

Yksi mahdollinen tapa testata omia copy-taitoja on tarjoutua jonkun toisen bisneksen ’hovicopywriteriksi’ todistamaan taitosi tulospalkalla.. mikä voi hyvinkin olla paitsi opettavainen, myös hauska kokemus!

 

Usein se vaatii sitkeyttä ja ehkä hieman näyttämisen haluakin, jotta jaksat tehdä aina uusia variaatioita markkinointiisi, mainoksiisi ja copyysi kunnes taivaat aukeavat ja löydät sen jatkuvasti voitollisesti toimivan kulman koko kuvioon.

Se on kuitenkin sen arvoista, koska kun olet saanut pari kokemusta siitä että pystyt itse myymään omia tuotteitasi omalla copyllasi, TIEDÄT faktana että pystyt tekemään samoin myös muille!

Vapaan copywriterin elämää muutenkin helpottaa huomattavasti, jos sinulla on itsenäisiä tulovirtoja, jolloin sinun ei tarvitse täyttää kalenteriasi ihan kokonaan asiakastöillä – mikä voi olla melkoisen stressaavaa.

Aloita omien taitojen hiomisella ja todentamisella ensin omaan lukuusi.

3. Copywritingin opettaminen muille

Kolmas pilari vapaan copywriterin elämässä on lopulta copywriting-taitojen opettaminen muille.

Se voi ottaa hyvin monenlaisia muotoja, esim:

  • Viestintätiimien koulutus suoraan yrityksissä ja organisaatioissa
  • Puhumiskeikat erilaisissa tilaisuuksissa
  • Omat infotuotteet kuten e-kirjat, verkkokurssit yms.
  • Valmennus yrittäjille ja aloitteleville copywritereille
  • Omat tapahtumat

ja niin edelleen.

Tämä kolmas pilari kasvaa yleensä asteittain eikä kukaan todellisuudessa tee ihan kaikkea.

 

Seminaarit, koulutukset, ja workshopit ovat osa pidemmälle ehtineen copywriterin arkea… ja usein antoisin osa sitä!

 

Itselläni palettiin sisältyy lisäksi myös mm. online-liiketoiminnan strategiakonsultointia, verkkokauppojen myynnin vauhditusta, sisältöstrategioiden tekemistä yms…

Koska näitä bisneskilometrejä on jo sen verran tullut alle tällä alalla, että kokemuksesta on runsaasti vuoltavaa myös siihen kuuluisaan isoon kuvaan.

Copyn ansaintakolmio on selvä… mutta missä tekijät?

Mutta yksinkertaistettuna tämä kolmio on mistä se vapaan copywriterin elämäntyylin mahdollistava tulovirta muodostuu, yleensä tässä järjestyksessä:

  1. Omille tuotteille kirjoittaminen ns. tulospalkalla
  2. Myyvä copy asiakkaille kun tiedät saavasi tulosta aikaan
  3. Muille opettaminen kannukset kerättyäsi

Vähän yksinkertaistettuna tämä on se kolmio, mistä se muodostuu.

Yksi omista luottomentoreistani, brittiläinen myyntivalmentaja Pete Dunn totesi äskettäin:

You cannot be bloody serious man… a market the size of Finland, a healthy economy… and a tiny handful of copywriters to serve it? Get to it, man…

Tottahan kaveri puhui. 🙂 Suomi tarvitsee lisää myyvän kirjoittamisen osaajia.

Totta puhuen, pelkästään viimeisen vuoden aikana olen joutunut käännyttämään aika paljon asiakkaita pois, koska kalenteriini ei vaan mahdu, enkä halua aivan näännyttää itseäni.

Ikävä kyllä aina ei ole ollut viitata suoraan, kenen pakeille suosittelisin menemään itseni sijaan.

Välillä olen kokeillut antaa projekteja myös aloitteleville kirjoittajille, mutta silloin käytännössä joudun tekemään tuplatyön kouluttaen kirjoittajaa samalla kun he tekevät asiakastyön…

Vapaiden copywriterien vähäinen määrä on dilemma, jota alan itse taklata hyvinkin pian… Siihen on suunnitelmia jo laitettu liikkeelle, ja niistä haluan kertoa sinulle tämän artikkelisarjan seuraavassa osassa. Siihen asti… mene ja myy jotain! 🙂 

Jaa tämä kirjoitus

LIITY UUTISKIRJEENMME TILAAJAKSI

* emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille

Powered by WishList Member - Membership Software

Scroll to Top