Kolme ydinosaamista copywriterin urasta haaveilevalle

Nyt kun etätyöt ovat lisääntymään päin, ehkä hyvinkin merkittävästi, vaikuttaa siltä että copywriterin eli myyvän kirjoittajan ammatti on saamassa uudenlaista vetovoimaa Suomessa. Muualla sitä on jo ollutkin jo aiemmin paljon enemmän.

Silloin tällöin saan yhteydenottoja, usein nuorilta kunnianhimoisilta kavereilta, että miten tähän ammattiin pääsisi käsiksi. Voi vain kirjoittaa asiakkaille kotoa käsin ja palkka on hyvä ja elämäntapa vapaa. No, vapaus on tänä päivänä relatiivista mutta mahdollisuudet ovat kyllä todellisia.

Jotta pääset kärryille siitä mitä tässä ammatissa oikeasti vaaditaan, otetaan lyhyt versio esille…

1. Ymmärrys asiakkaan liiketoiminnasta – miten konversioita lisätään

Jotta voit copywritingin keinoin auttaa asiakkaitasi, sinun täytyy kyetä ymmärtämään jollain tasolla miten asiakkaan liiketoiminta toimii. Ei välttämättä yhtä hyvin kuin itse asiakas, mutta riittävästi jotta näet miten voit olla avuksi omalla alueellesi.

Eli pitää osata nähdä mistä myyntiin johtava liikenne tulee, mitä myyntisivulla tapahtuu, mitä ostamisen jälkeen tapahtuu… ja ennen kaikkea mitkä psykologiset tekijät vaikuttavat loppuasiakkaan päätöksiin.

Myyvää kirjoittamista ei tehdä koskaan tyhjiössä, vaan toimintaympäristö täytyy aina ottaa huomioon. Käytännössä se tarkoittaa asiakastyössä asennetta ”mitä valitsisin tehdä, jos tämä olisi oma yritykseni?”. Silloin on yleensä helpompi osua maaliin ja olla varma valinnoistaaan.

Mutta tietysti se ykköstekijä copywriterilla on… 

2. Korkea taitotaso itse copywritingissa eli myyvässä kirjoittamisessa

Tähän on käytännössä kaksi polkua: hidas ja vähän nopeutettu.

  • Hidas polku on se, että alat ensin harrastuspohjalta opiskelemaan copywritingia, kirjoitat joitakin tekeleitä ehkä ilmaiseksi saadaksesi kokemusta, myyt ehkä omia tuotteita tai affiliate-markkinointia. Sitten päädyt lopulta freelanceriksi ja alat hioa taitojasi tositoimissa.
  • Vähän nopeutettu polku toteutuu, kun lähdet johonkin koulutusohjelmaan kuten isompi copywriting-itseopiskelukurssi, mentorointiohjelma tai vaikka ammattiin johtava harjoittelijan koulutusohjelma. (Näitä kaikkia on muuten tarjolla meidän kauttamme, harjoittelijaohjelmaa laitamme juuri pystyyn.)

Sitä unelmien tosinopeaa polkua ei ole, jolla pääsisit heti alan huipulle ja korkeisiin tuloihin – jollet ole aivan huippulahjakas. Ja jopa USA:n mittakaavassa sellaisia lahjakkuuksia syntyy ehkä vain kerran-kaksi vuosikymmenessä.

Tietyn tason lahjakkuutta toki tarvitaan ja kirjoittamisesta ja ajattelusta pitäminen on ilman muuta plussaa. Mutta jos olet tehnyt sitä aiemmin hyvin erilaista ajattelua ja kirjoittamissääntöjä vaativassa ympäristössä kuten yliopistossa tai toimittajana, edessäsi voi olla kohtuullinen määrä poisoppimista vanhoista ajattelutavoista.

3. Copywriting-liiketoiminnan ymmärrys ja osaaminen

Tämä kolmas on ehkä vaikein saavuttaa, ja vielä vaikeampi ylläpitää.

Se ei tarkoita etteikö se kannattaisi, todellakin kannattaa sillä harva pääsee myymään asiakkailleen lisää myyntiä helpoimmalla tavalla mitä on, joka kestää jopa korona-ajan haasteet, ja on todistanut voimansa jo toistasataa vuotta eri muodoissaan.

Se mikä jää monilta aloittelevilta copywritereilta huomaamatta on, että itse copywritingin tekeminen ja sen myyminen palveluna, koulutuksena tai informaatiotuotteina on aivan kokonaan eri taito. Ja sen taidon kehittäminen vie aikaa, rohkeutta, yritystä ja erehdystä.

Ja ennen kaikkea konkreettisten tarjousten tekemistä markkinoille, yksittäisille prospekteille, kunnes alat löytää tavan millä klousaat asiakkaita ja pystyt vähitellen nostamaan hintojasi samalla kun maineesi hyvänä tekijänä kasvaa.

Tässä on vain sellainen erikoisuus, että nonet copywritereista ovat perusteellisia introverttejä, ja saavat suunnilleen ihottuman päälle ajatuksestakin, että pitäisi alkaa kolkutella ihmisten oviin, soittaa puhelimella, puhua omasta puolestaan ilman tukiorganisaatiota, verkostoitua tuntemattomien kanssa… ja jaksaa sitä viikosta toiseen.

Useimmat copywriterit eivät pidä työn tästä puolesta, ja se on sinänsä aivan ok. Itse jouduin opettelemaan siihen käytännössä ensin tilanteiden pakosta, ja lopulta opin pitämään siitä, ja nyt minulla on varsinainen vuosien pelikirja siihen miten copy-palveluita, tuotteita ja koulutusta myydään – Suomessa ja ulkomailla.

Mikä yhdistelmä näistä Sinulla on, ja mitä sillä käytännössä saa?

Jos olet niin onnekas, että sinulla on kaikki kolme osaamista samassa paketissa, sinulla on todennäköisesti rahkeet vaikka kuinka menestykselliseen freelancer-uraan. Ja jos näin on, todennäköisesti tunnen sinut jo koska ala on huipulla pieni. Moikataan kun nähdään. 😉

Jos sinulla on hyvät rahkeet kahteen ensimmäiseen eli (verkko)liiketoiminnan ymmärtämiseen ja hyvät kehittyvät copywriting-taidot, sinulla on mainiot mahdollisuudet menestyä copywriterin uralla työntekijänä.

Jos taas ymmärrät kohtia 1 ja 3 eli ymmärrät liiketoimintaa etkä kavahda myymistäkään, edessäsi voi olla hienoja mahdollisuuksia esim. projektipäällikkönä tai myyjänä (inbound tai outbound).

Jos taas koet, että olet vähän heiluvaa tasoa vielä kaikilla kohdilla mutta innostus markkinointiin ja copyyn on kova, voit silti soveltua koulutusohjelmaan, jonka läpäistyäsi pääset harjoittelijaksi ja lopulta asiakasvastuuseen.

Jos olet kiinnostunut harjoittelijan paikasta Copywriting Academyssa, tai koet olevasi jo valmis projektitöihin, ota yhteyttä niin jutellaan mitä mahdollisuuksia löytyisi tulevaisuuteesi.

Jaa tämä kirjoitus

LIITY UUTISKIRJEENMME TILAAJAKSI

* emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille

Powered by WishList Member - Membership Software

Scroll to Top