Ole kiinnostunut kuin Kubrick

Tiedätkö, mistä erotan copywriteriksi haluavien joukosta oikeasti kiinnostuneet kokeilijoista ja itseään etsivistä? 

Siitä, että copyksi haluavalla on ihan ehtymätön halu opiskella mainoksia, artikkeleita, konvertoivaa myynticopya niin printissä kuin digissä… ja nimenomaan niitä hyvin toimivia, ja löytää syy miksi ne toimivat.

Halu löytää uusia kulmia, nähdä millä psykologialla vanhat megamenestyneet mainokset toimivat, miten niitä mallintaa tähän päivään, naulata ne copyn fundamentit aivoonsa mahdollisimman todellisilla esimerkeillä ja harjoituksilla…

Ja sitten halusta päästä mahdollisimman pian tositoimiin, todistamaan itselle ja asiakkaille että on ymmärtänyt miten psykologinen myyntiin vaikuttava kirjoittaminen oikeasti toimii.

Ja ennen kaikkea, halu laitttaa heti käytäntöön ja harjoituksiin oivallukset, ja nähdä omin silmin miten copy muotoutuu, miten se vastaanotetaan ja miten se tuottaa asiakaspäässä toimintaa.

Kaikki tämä kertoo omaa kieltään kehittyvästä copywriterista, ja noh, tietysti näiden puute kertoo omaa kieltän myöskin.

Mutta miksi otan tämän nyt esiin? 

Koska puhuin erään kollegan kanssa elokuvista (screenwriting ei ole koskaan kaukana copywritingista), ja Stanley Kubrickin elokuvat tulivat puheeksi.

Jokin aika sitten Helsingissä oli Kubrick-taidenäyttely, jossa tuli käytyä ja se yllätti positiivisesti.

Mukana ei ollut niinkään kuvastoa Kubrickin elokuvista, vaan hänen nuoruudestaan kun hän teki valokuvausta sanomalehdille ja myös hieman mainosalalle.

Kubrick kehitti vuosia kuvaajan silmäänsä kuvatessaan sanomalehdille sekä mainosalan palvelukseen. Samalla hän kehittä silmäänsä sekä kuvakompositiolle että ihmisille, ja tarvittiin valtava määrä toistoja…

Kiinnostavaa juu, mutta mitä tekemistä tällä on markkinoinnin tai copywritingin kanssa?

No jos ei johdanto vielä saa johtoja yhdistymään 😉 otetaan pari yhtäläisyyttä:

  • Hyvä Copywriter hakee koko ajan vaikutteita toimivasta mainonnasta, ei kopioidakseen vaan täydentääkseen mieleensä muodostuvaa mallia toimivasta myyntitekstistä. Elokuva-alalle pyrkivä joutuu samalla tavoin hakemaan vaikutteita kuvallisen ilmaisun tajunsa kehittämiseen, valokuvauksesta, dokumenteista, yms.
  • Hyvä Copywriter kehittää tarinankerronnan tajuaan jatkuvasti. Inspiraatiota haetaan novelleista, roheammista roskaromaaneista, elokuvakäsikirjoituksista, ja toki mainosten legendaosastosta. Hollywoodissa taas arvostetaan tarinankerronnan tajua ehkä kaikkein korkeimpana taitona, ja jos Kubrickin tavoin pystyt osoittamaan sen lisäksi jotain ennennäkemätöntä visiota, olet jo pitkällä.
  • Hyvä Copywriter hakee ahnaasti eri aloilta toimivuuksia, joita voi soveltaa copyyn. Tämä on universaali periaatte, jonka jokainen osaava copy tietää mutta harvoin siitä puhutaan. Jos teknologia-alalla kohistaan uusista nanoteknologioista, copywriter voi soveltaa samaa sanastoa puhuessaan muista edistyksellisistä teknologioista. Huipputason elokuvantekijä taas kulkee koko ajan silmät auki saadakseen todentuntuisia vaikutteita, joita käyttää tarinoissa. Kubrickin tapana oli otttaa tuhansia valokuvia ennen kuvauspaikkojen valintaa, Quentin Tarantinolla oli tapana istua tuntemattomana eurooppalaisissa kuppiloissa tekemässä huomioita ihmisistä kirjoittaessaan. Joskus joutenolokaan ei mene hukkaan. 😉

Listaa voisi jatkaa, mutta uskon että saat tärkeimmästä juonesta kiinni. Katsotaan vielä pari Kubrickin kiehtovinta nuoruuden otosta:

Jo näistä varhaisista otoksista huomaa, että Kubrickilla oli ilmiömäinen tilannetaju – tässä korjataan lennosta vanginkuljetusajoneuvoa hitsipilli kädessä… tilanne voisi yhtä hyvin olla elokuvasta!
Todenmakuinen kuvaus yhdistettynä tunnetta herättävään tilanteeseen… ns. ”men at work” -kuvaus saa väriä naiskauneudesta jopa mustavalkoisessa kuvassa…

Stanley Kubrick ei ehkä tiennyt mihin kaikkeen varhaisvuosiensa tinkimätön harjoittelu johtaisi myöhemmällä urallaan, mutta antaessaan vaistojensa ja kiinnostustensa johdattaa hän kehitti sellaisen kuvallisen ilmaisun käsityöläisen maineen, jota ei kellään muulla ole.

Jopa Stephen Spielberg on sanonut ihailevansa Kubrickia yli kaiken juuri tämän tinkimättömän ”craft”-puolensa vuoksi. EI yhtään elokuvaa, jossa olisi yhtään sekuntia harkitsematonta kuvaa.

Copy-maailmassa vastaavia tarinoita löytyy toki myös. Legendaarisella Gary Halbertillä oli tapana kävellä kirjakauppoihin haltioissaan, koska näkyvillä oli hänen mielessään niin selkeästi mitä ihmiset janoavat, ja miten eri aiheita myydään. Frank Kernillä oli tapana lukea ns. roskaromaaneja, koska niistä saa parhaan tatsin maanläheiseen ilmaisuun.

Itse ammennan vaikutteita kaikesta mitä näen ja koen, elokuvamaailma on lähellä sydäntäni kuten tästä voi arvata.

Koetko itse vetoa mainosten tutkimiseen, mallintamiseen ja kirjoittamiseen? Silloin on mahdollista, että Copywriterin ura voisi lähteä lentoon. Et voi koskaan oppia liikaa tai saada liikaa vaikutteita… kunhan myös laitat ne käytäntöön!  

Jaa tämä kirjoitus

LIITY UUTISKIRJEENMME TILAAJAKSI

* emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille

Powered by WishList Member - Membership Software

Scroll to Top