Miksi Black Friday -kampanjasi kampittaa sinut (ja saattaa viedä jopa tappiolle)?

Tämä on aihe, josta ei juuri puhuta, ja se on sääli koska kyseessä on pian taas edessämme olevan alennuskiiman täyttämän ajanjakson kuoliaaksi vaiettu pimeä puoli…

Tätä tulevaa ostomaniaa kutsutaan tietysti Black Fridayksi ympäröivine promopäivineen, jota me kaikki rakastamme (ainakin jos satut ansaitsemaan sillä rahaa).

Useimmat myyjät tekevät näin, kun Black Friday -mania alkaa:

 • Alennetaan kaikki kaupan tuotteet tasaisesti (sanotaan vaikkapa -15% tai -20%)
 • Laitetaan kaksi hätäisesti säädettyä sähköpostia listalle toitottaen alennusmyyntiä ”nyt varasto tyhjäksi!” tai jotain vastaavaa muilta kopioitua lausetta, jolle ihmiset korkeintaan muljauttavat silmiään (tiedät sen koska itse tekisit niin…)
 • Julistetaan samaa Facebookin seinällä muutamaan otteeseen, lähinnä koska muutkin niin tekee (ja sen oletetaan toimivan)

… ja sitten vain istutaan alas odottelemaan tilauksia.

Tilauksia satelee… ehkä… mutta riittääkö se?

Ja tietenkin – kun Black Fridayssa on kyseessä se kalenterin ylivoimaisesti hulluin ostomaniapäivä tai miksikä sitä kutsutaankaan – tilauksia kyllä alkaa virrata, jollet ampunut itseäsi täydellisesti jalkaan kilpailijoihisi verrattuna.

Ja mitä sitten tapahtuu seuraavaksi, kysyt?

 • Saat toki tilausten tulvan, koska loppujen lopuksi ihmiset aktiivisesti hakevat alennuksia tänä päivänä ja niitähän sinulla on tarjolla
 • Katsot tilauslistaa iloinen ilme kasvoillasi hieroen samalla käsiäsi yhteen

Ja kuitenkin, tässä tulee se jokasyksyisen alekimaran hiirenloukku…

Tässä piilee se Black Fridayn vaiettu pimeä puoli:
kasa myyntiä ei tarkoita samaa kuin kasa voittoa!

Ja siksi kun Black Friday -viikon viimeinenkin minuutti on ohi:

 • Sinulla on hyvässä lykyssä iso kasa yksittäisiä tilauksia ja logistiikkasi on vaikeuksissa toimitusaikataulujen kanssa (suututtaen osan asiakkaista, joista osa peruuttaa tilauksensa kokonaan, kun BF-taika on jo haihtunut…)
 • Sinulla on jäljellä vähemmän varastoa heille, jotka todella tukevat bisnestäsi (ja vähemmän mahdollisuuksia täydentää varastoa, koska annoit juuri alennuksina ylimääräiset katteet pois)
 • Sait paljon uusia asiakkaita, jotka ostivat vain alennusten vuoksi (juuri niitä, jotka ovat todennäköisimmin asiakaspalvelun painajaisia. Taas yksi ylimääräinen rasite lisää bisnekseesi…)

Joten… olenko nyt väittämässä, että älä ryhdy Black Fridayhin ollenkaan tai anna mitään alennuksia, vaikka kaikki muutkin tekevät niin?

No en sentään ole niin hullu. Ainahan se kannattaa tehdä.

Mutta sanonpa vain, että on olemassa PALJON parempikin tapa, ja minun asiakkaani vannovat sen lähestymistavan nimeen (koska ovat nähneet miten paljon paremmin se tuottaa heille itselleen).

Miten teet Black Friday -viikosta (tai mistä tahansa muusta kampanjasta) katesyöpön sijaan reilusti voitollisen!

Ylempänä esitellyn Black Friday -tyyppiesimerkin sijaan tee NÄIN:

 • Anna alennuksia, mutta varmista että kitket viestinnässäsi ongelma-asiakkaat pois. Siis ne, jotka rasittavat asiakaspalveluasi ja vaativat palautuksia.
 • Maksimoi keskiostoksen arvoa toimivaksi testatulla sähköpostisarjalla, joka tuo sinulle myös parhaimmat asiakkaat. Siis juuri ne, jotka HALUAVAT ostaa – ja PALJON!
 • Tee vastustamattomia tarjouksia, joita asiakkaasi – ja jopa täysin ventovieraat – eivät voi hyvällä omallatunnolla ohittaa (toimii n. 2-10 kertaa paremmin kuin viiden rivin laimea alennusviesti!)
 • Vaihtele tarjouksiasi päivästä päivään, lisäten asiakkaiden kokemaa arvoa päivästä seuraavaan – samalla lisäten katetta eli selvää rahaa, jonka SINÄ saat pitää!

Kuulostaako jo houkuttelevalta?

Erinomaista, sillä niin kuuluukin mikäli olet tosissasi liiketoimintasi kanssa ja haluat myös palvella asiakkaitasi (ja osakkaitasi, jos sellaisia on) parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Ja tuottaa myös paljon rahaa itsellesi. Ei sitä sovi yrittäjän tai kauppiaan unohtaa. Jos 2020 on jotain opettanut: tee heinää kun aurinko vielä paistaa, sillä huomenna voi olla taas poikkeusolosuhteita. 

Kaikki kampanjat eivät ole tasa-arvoisia — vapauta omasi hengittämään vapaasti ja tekemään taattua tulosta! 

Joka tapauksessa, tällainen voiton ja asiakastyytyväisyyden maksimointiin perustava tehokampanja on PALJON parempi vaihtoehto kuin logistinen painajainen yhdistettynä nillittäviin asiakkaisiin ja laimeaan kassavirtaan, eikö? 🙂

Jos haluat tietää miten tämä tehdään käytännössä, ota yhteyttä PIAN!

Sillä minä ja tiimini olemme juuri sulkemassa oviamme mukaan janoaville Black Friday -asiakkaillemme ja keskitymme toimittamaan heille tuloksia – niitä joista juuri puhuin sinulle.

Ota kontaktia heti – tehdään tavanomaisesta kampanjastasi epätavallisen kannattava!

Terveisin, Juho
CEO & Copy Chief, Copywriting Academy

PS. Jos haluat keskustella kanssani kampanjointisi kääntämisestä voitokkaaksi:

Varaa suoraan aika 20min konsultaatioon, jossa selvitämme tilanteesi ja voimmeko auttaa sinua.

Tai lähetä viesti suoraan: juho@copywriting-academy.com tai jos olet yksi LinkedIn:in puolella mieluiten peuhaavista, löydät profiilini täältä – ei kun rohkeasti viestiä niin kaivan parhaat myyntikaavani sinulle esiin.

Jaa tämä kirjoitus

LIITY UUTISKIRJEENMME TILAAJAKSI

* emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille

Powered by WishList Member - Membership Software

Scroll to Top